Lørdag 12. september 2009 åpnet S9 Galleri dørene. Nå, 15 år senere, har vi holdt omtrent 200 utstillinger, og over 400 kunstnere har vist sine arbeider hos oss. Vi feirer med en jubileumsutstilling vi er svært stolt av, og med utstillere som har satt spor hos oss.
Deltagere er: Beatrice Guttormsen, Heidi Glattre, Janet Sandø-Healey, Kari Eldnes, Hilde Kristine K. Gjetøy, Odd Hoff-Petersen, Helene Magnus, Leneluise Alfrida Bertelsen og Randi Wøien.
- Beatrice Guttormsen Guttormsen bruker treskjæring som en metode for å huske tilbake til ting som har skjedd, og tar utgangspunkt hovedsakelig i personlige kilder, som egne tekster, dagbøker, minner og fotografier. Hun er interessert i de fysiske sporene som handlinger og tilstedeværelse skaper, og hvordan livet setter avtrykk i oss både fysisk og psykisk, på samme måte som å skjære noe inn i tre. Alt i hennes prosess setter avtrykk: Hvor hardt hun har skåret den dagen, hvor dype sporene ble, måten hun beveger kroppen over treplatene. Den repetitive, langsomme handlingen av å skjære ut, blir som en form for meditasjon og en øvelse i å huske tilbake.
På utstillingen vil hun vil vise tresnitt fra serien Minnefragmenter, som har grunnlag i en undersøking av minner om egen oppvekst og fortid, der hun kartla alle steder hun bodde, oppsøkte stedene og deretter tegnet ned plantegninger over boligene slik hun husket dem. Hun skjærte så ut tresnitt av de tidligere hjemmene basert på hvordan de så ut i hennes hukommelse. Tegnet det hun så i minnet, direkte på treplatene, for å skjære dem ut, rom for rom, leilighet for leilighet.
Beatrice Guttormsen (1973) er fra Bergen, bor og jobber i Vinje i Telemark. Har en master i medium-og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo. Guttormsen sine verk er kjøpt inn av Kunst på Arbeidsplassen, Agder fylkeskommune, Haugalandmuseet og Oslo kommunes kunstsamling.
Om prosjektet: Prosjektet «minnefragmenter» består av til nå 49 tresnitt i ulike størrelser av de tidligere hjemmene mine, basert på hvordan de ser ut i hukommelsen. Som en kombinasjon av arkeolog og historiker har jeg vendt tilbake til tidligere bosteder. Tresnittene viser til levd liv, hjem jeg bærer med meg videre. Vil tidigere steder vi har bodd aldri forlate oss eller kanskje til og med hjemsøke oss?
Innen jeg fylte fem år hadde jeg allerede flyttet tre ganger. Det huset vi da flyttet til, er det jeg kaller barndomshjemmet mitt, og der ble jeg boende i fjorten år. Etter jeg flyttet hjemmefra har jeg flyttet mange ganger; i dag er et hjem for meg et midlertidig sted. Mange av objektene, rutinene og menneskene som skapte disse intime rommene, som utgjorde et hjem, er ikke i livet mitt lenger. I 2024 flytter jeg igjen, til en ny leilighet, for å skape nye historier.
https://www.instagram.com/beatrice.gutt/
- Heidi Glattre Heidi Glattre sier følgende om sitt arbeide: Ved siden av todimensjonale arbeider i kull og kritt, monterer jeg fram innstallasjonsverk av papir. Jeg har en akademisk bakgrunn i bunn og benytter derfor nesten alltid tekster fra bla litteratur og annet for å formulerede tematiske innslagene i arbeidene. Billedkunsten er for meg en visuell filosofi, en måte å tenke og forstå på. Gjennom papirinnstallasjonene forsøker jeg å beskrive litterære verk ved hjelp av visuelle virkemidler, men der språklige referanser er av grunnleggende betydning. Jeg river i stykker tekstverk for på den måten å formulere et annet språk.
I foldearbeidene jobber jeg todimensjonalt. Gjennom en vaske - krølle - tørke teknikk tar lerretene grep så og si, og min autoritet forrykkes ved å stille noen ubehagelige spørsmål til meg om grenser for frihet og kontroll. Arbeidene blir mer eller mindre stående uimotsagt og min bruk av kull, kritt og tidvis pigment, minimal. I disse arbeidene er det prosessen som er av grunnleggende verdi og verkene fremstår som romlige og fraktale.
Innimellom tegner jeg med blyant på papir. Dette ligger tett oppunder det å skrive og er forsonende prosess, som gir rom for eierskap og refleksjon.
https://www.instagram.com/hglattrekunst/
- Janet Sandø-Healey Janet Sandø-Healey ble født 10. november 1955 i New York er en norsk billedkunstner bosatt i Horten. Hun debuterte med sin første separatutstilling i Ski kunstforening i 2012, og har siden hatt flere separatutstillinger og deltatt på mange juryerte utstillinger. Hun var frem til 2012 faglærer i kunst og håndverk i både skole og kulturskole. Fra 2015 har hun arbeidet på heltid med sin kunst og er medlem av NFUK.
Sandø-Healey arbeider idag først og fremst med enkaustikk, som er en eldgammel teknikk med historie helt tilbake til den Antikke Egypt. Dette er en teknikk hvor bivoks, kvae og fargepigmenter er hovedelementene.
Janet sier selv om sitt arbeid; «Et eksistensielt spørsmål om tid er alltid til stede i mitt arbeid. Hvordan skape et tidløst uttrykk hvor både fortid, fremtid og øyeblikket er tilstedværende i samme stund? Skriftspråk, formspråk og symbolikk fra gamle kulturer- og samtid settes i dialog i billedflaten. Forgjengelighet, tid og tidløshet. Bildene blir til gjennom sjiktvis lag av bivoks. Her trykkes, slipes, risses og males. Tegninger, grafikk og monotypi blir lagt ned i voksen for å skape en forbindelse og en dialog mellom lagene. Med denne teknikken kan jeg skape nye rom i en ny virkelighet eller benytte de løsrevete minnene til å forsøke å samle og formidle mer enn et enkelt bilde kan beskrive. I den ytre flaten fremstår bildets hud, en taktil tekstur; som berører den ytre verden; i øyeblikket."
- Kari Eldnes
syn - hørsel - følelser - tanker - smak - lukt
Impulsene bearbeides ofte lenge og blir til minner
før de omdannes til mitt uttrykk i
flater, former og farger.
Utdannelse: Nydalen Kunstskole (trinn 1-4 og tilleggskurs), samt enkeltstående kurs i foto og grafikk. Innkjøpt av: Ullensaker Kommune, Akershus Fylkeskommune og diverse privat i Norge og Spania. Juryert medlem av NFUK (Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere)
https://www.instagram.com/kunstsyderiet/
- Hilde Kristine K Gjetøy Hilde Kristine K Gjetøy (født -77) er opprinnelig fra Bærum, men er nå bosatt i Oslo. Hun har sin utdanning som billedkunster fra DTK-Kunstfagskolen i Bærum, og var ferdig utdannet i 2020.
Hilde Kristine K Gjetøy jobber med ulike typer materiale og utrykk; Skulptur, utskjæring, tegning, maleri, collage, foto og mer. Ut fra en fascinasjon for det gamle, rustikke og slitte, går alt av materialet hun jobber med gjennom en lang prosess. Slik oppnår hun akkurat ønsket resultat, og kan jobbe seg frem til et unikt og særegent uttrykk. Hun er også svært opptatt av å holde fast i det estetiske.
https://www.instagram.com/hildekristinek/
- Odd Hoff-Petersen Odd Hoff-Petersen er født i 1945, og utdannet ved Westerdal. Han er medlem av Tegnerforbundet/NBK, og har deltatt på kollektivutstillinger, samt hatt separatutstillinger av bokillustrasjoner og bilder. Han har mottatt Tegnerforbundets reisestipend og fått Tegnerforbundets pris, Kråkeegget, for illustrasjon til plakat for Den Norske Bokklubben. Han har dessuten jobbet som Art Director, grafisk designer og illustratør.
Om bildene sier Odd: «Stofflighet og tekstur har blitt viktigere og viktigere for meg. I disse bildene leker jeg litt med farger, papp og papir og prøver å gi dem noen elementer med organisk uttrykk. Motivene kan være landskap, stemninger, inntrykk, kanskje noe annet. Men ofte en horisont som kan få mange uttrykk. Faktisk laget bare for moro skyld. Uten særlige dypere meninger, selvrealisering eller leting etter livsfilosofi. La ikke titlene begrense deg. Tolkning er opp til den som ser...»
https://www.instagram.com/kunstsyderiet/
- Helene Magnus Helene Magnus bor på Gjøvik, er juriert medlem i NFUK, og har alltid vært glad i naturen. Hun liker de lange og langsomme vandringene, hvor hun kan gi seg tid til å se de små detaljene i det store som omgir henne. Mange av hennes fotografier viser et sammensurium av inntrykk som legger seg lag på lag i bildet. Hun fotograferer ofte med dobbelteksponering i kamera, og bruker kun enkel redigering, hvor ingenting blir lagt til eller er trukket fra.
Helene har aldri en plan for hva hun skal fotografere. Hun lar naturen komme henne i møte. Da opplever hun ofte å komme i en meditativ stemning som gir drivkraft til fotograferingen. Bildene blir tatt vekk fra tid og sted. Virkelighet og fantasi blandes. Hun leter etter det vakre, det utfordrende og det spennende i naturen.
Hun kjenner seg igjen i det avdøde fotograf Ernest Haas skal ha sagt om fotografering:
«We see what we know, untill we know who we are, then we see what we feel.»
I den senere tid har hun også latt seg inspirere av andre motiver innen foto. Hun er stadig på søken etter nye uttrykk.
https://www.instagram.com/helenemagnus.fineart/
- Leneluise Alfrida Bertelsen Leneluise Alfrida Bertelsen er Coach, Inspirator og kunstner. Født i 1964 og oppvokset i København, bor nå i Stavanger hvor hun har sitt atelier. Hun arbeider med akryl på storformat bilder med mange lag. Hvert lag blir en historie, en historie om hvordan det startet og hvordan det vil ende. Det er gjennom lagenes kompleksitet at det blir enkelt.
- Randi Wøien Min bakgrunn som arkitekt gjør at jeg har en egen interesse og kunnskap om rom og rommets innvirkning på gjenstander. I min kunstneriske produksjon er jeg opptatt av hverdagslige objekter og fenomener som preger samfunnet, miljøet og våre daglige liv. Jeg er opptatt av objekter som vi ikke nødvendigvis ser på som estetiske, men som har et samfunns- og miljømessig aspekt ved seg ved å representere masseproduksjon, forsøpling eller andre aspekter ved vår kultur og natur som er i ubalanse.
Instagram: https://www.instagram.com/randiwoeien/