Fra Odd Knoph var ganske liten likte han å tegne, og det har han fortsatt med hele livet. Gjennom tidene har han tegnet diplomer, innbydelser og andre småting, men undervisning hadde han ikke før han i 2004 meldte seg på et kurs i frihåndstegning hos Bertil Greung. Dette ga mersmak, og i 2005/6 deltok han på Kunstskolen, hvor Turid Ovnerud underviste i disiplinene akvarell, kull/pastell og acryl.
For å komme videre begynte han i 2006 på kurs i Oslo Maleklubb hvor Vibeke Brøgger Klausen underviste. Da hun sluttet der ble han med henne til Frogner Maleskole, og siden har han vært hennes elev. Her gikk de gjennom tegning, blyant og tusj, akvarell, og så vannbasert olje og siden akryl, som har blitt Odd Knophs fortrukne verktøy.
Odd Knoph ble født den 30. juli 1934 og vokste opp med mor og en noe eldre søster, og en far som, som skipskaptein, stort sett var fraværende. Han vokste opp som gutter flest, og kom seg gjennom folkeskole og realskole, hvoretter han begynte i lære som urmaker. Hans morfar og flere av onklene var i den bransjen, og da håndverk var det som lå best for ham, ble det slik. Det ble svennebrev, mesterbrev og ekteskap. Fra urmakerbenken flyttet han seg til Urmaker Alf Lies store forretning i Prinsensgate, hvor han med tiden ble butikksjef. Efter mange år der ønsket han en friere arbeidssituasjon, for å få mer tid med den økende familie. Tilfeldighetene gjorde at han havnet i byggevarebransjen, en radikal endring. Men med mer fritid og flere muligheter, gikk han gradene fra ordremottager til salgssekretær, og produktsjef og eksportkonsulent, og så pensjonist.
Som håndverker har det alltid klødd i Odd Knophs fingre etter å bruke dem til å skape noe. Gjennom årene her det blitt mye trearbeid; han snekret og skar leker til barna, skar figurer og lærte karveskur, blant annet. Ut fra maritime interesser fant han en utfordring i å lage skuter på flasker, og han har laget noen titalls kniver og slirer. Samtidig har han gjennom mange år skrevet artikler og petiter i byggefagpresse, foreningspublikasjoner og fagblad. Også det skapende, om enn på et annet plan.
Det mest dominerende tema i denne utstillingen røper en annen interesse, nemlig bøker. Fra hans første bok «Ekorn Kvikk», som han leste før han begynte på skolen, og til denne dag, har han vært en ivrig leser. Boken, ikke bare som formidler, men også som gjenstand har fascinert. Gamle bøker med skinnrygg med gullskrift, og kanskje gullsnitt i tillegg, det er et klenodium i seg selv. Likeledes de vakkert dekorerte permer, det er høytid å holde en slik bok i hånden. Ja, bokhyllen er en verden til berikelse på flere måter.
Utstillingen for øvrig spenner fra Skagens vide utsyn til det mørke rom med stearinlys. Fantasien er gratis.
Velkommen til vernissage lørdag 3. november kl. 15.00 til 17.00 !